Οι στόχοι και το σχέδιο

Περιγραφή του στόχου του Επιχειρησιακού Σχεδίου

        Η αυθεντικότητα των τροφίμων καθώς και η ευεργετική τους δράση στην υγεία αποτελεί σημαντικό πυλώνα της πολιτικής της Ε.Ε. στον αγροδιατροφικό τομέα. Αφορά άμεσα τόσο τους παραγωγούς, τους τυποποιητές, τους φορείς ελέγχου τροφίμων και προστασίας των καταναλωτών όσο και τους ίδιους τους καταναλωτές. Η ανάδειξη των ενεργητικών ιδιοτήτων του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που αποδίδονται στο βιοδραστικό περιεχόμενο, οδήγησε στη γνωμοδότηση της EFSA (EFSA Journal 2011; 9(4):2033) και τη νομοθετική ρύθμιση από την Ε.Ε. (ΕΚ 432/2012). Μέχρι τώρα οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για την ανάδειξη της μοναδικότητας των προϊόντων ελαιολάδου των ποικιλιών της Λέσβου είναι πολύ περιορισμένες. Το παρόν Σχέδιο Δράσης πραγματεύεται τη χρησιμοποίηση ενός καινοτόμου διφασικού συστήματος έκθλιψης, χωρίς χρήση νερού, για την παραγωγή ελαιολάδου από ποικιλίες του Β. Αιγαίου (π.χ. Κολοβή) με υψηλό βιοδραστικό περιεχόμενο.      

         Στόχος είναι η εύρεση της βέλτιστης διαδικασίας ελαιοποίησης, που θα πιστοποιηθεί μέσω της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Το ελαιόλαδο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως ενισχυτικό γεύσης και βιοδραστικού περιεχόμενου μειονεκτικών ελαιολάδων όσο και ως πρώτη ύλη για συμπληρώματα διατροφής με βάση το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

         Το ελαιόλαδο ως κύριο προϊόν σε συνδυασμό με παραπροϊόντα ελαιοποίησης, όπως φύλλα ελιάς, θα αποτελέσουν τις κύριες πηγές φαινολικών ενώσεων και θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής ή superfood.

Μεθοδολογία υλοποίησης του έργου

          Το επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνει βελτιστοποίηση του ελαιοτριβείου και διερεύνηση των χαρακτηριστικών ποιότητας δειγμάτων από 2 ελαιοκομικές περιόδους.

       Αρχικά, θα πραγματοποιηθούν δοκιμές στον ελαιόκαρπο για την εύρεση της βέλτιστης ελαιοποίησής του (π.χ. χρόνος μάλαξης, διερεύνηση χρήσης πρέσας, αποπυρήνωση, προσθήκη διαφορετικών ποσοστών φύλλων ελιάς).   Κατά την 1 η ελαιοκομική περίοδο θα συλλεχθεί και θα ελαιοποιηθεί στις βέλτιστες συνθήκες ένας αριθμός ελαιολάδων διαφοροποιούμενα ως προς ποικιλία, υψόμετρο, περίοδο ωρίμανσης, ενώ κατά το 2 ο χρόνο θα γίνει εκτενέστερη δειγματοληψία στις βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας και ελαιοποίησης.

      Η ποιοτική αξιολόγηση των παραγόμενων ελαιολάδων θα γίνει μέσω της επιστημονικής τεκμηρίωσης από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας (ΕΑΧ), με αναλύσεις όπως: οξύτητα, Κ/ΔΚ, υπεροξείδια, βιοδραστικό περιεχόμενο, λιπαρά οξέα, χρωστικές, σκουαλένιο, οργανοληπτική αξιολόγηση. Επίσης, το σύνολο των διαδικασιών της παραγωγικής αλυσίδας (τοποθεσία χωραφιού, καλλιεργητικές συνθήκες, ποιοτικά & ποσοτικά αποτελέσματα) θα αποθηκεύονται σε βάση μεταδεδομένων, με στόχο την αξιοποίηση της αποκτηθείσας γνώσης για βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου στον πρωτογενή τομέα, αλλά και παροχή στοιχείων στους ερευνητικούς φορείς και τις αρχές.

       Με την αποπεράτωση του έργου θα αναδειχθούν οι βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας και ελαιοποίησης για παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, ώστε να καθοδηγηθούν οι παραγωγοί και να βελτιωθούν τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

καινοτομία του Επιχειρησιακού Σχεδίου

            Το έργο εισάγει ένα καινοτόμο σύστημα παραγωγής ελαιολάδου, βασιζόμενο σε ήπιες τεχνικές ελαιοποίησης (φυσικό διαχωρισμό του ελαίου από τα υγρά κατάλοιπα) για τη λήψη ελαιολάδου υψηλού βιοδραστικού περιεχομένου.

            Το σύνολο των πληροφοριών καθ’ όλη την πορεία της παραγωγικής αλυσίδας θα ψηφιοποιηθεί με τη χρήση ενσωματωμένης ψηφιακής μονάδας  για την συλλογή των στοιχείων καλλιέργειας αλλά και την καταχώρηση των ποιοτικών αναλύσεων. Το ΕΑΧ, με άξονα την πολυετή εμπειρία στην αυθεντικότητα τροφίμων, θα πιστοποιήσει τις βέλτιστες πρακτικές και θα αναδείξει το ποιοτικό προφίλ των παραχθέντων ελαιολάδων.

           Η όλη υποδομή θα αποτελέσει τη βάση για μετέπειτα δράσεις και την παραγωγή ποιοτικών ελαιολάδων, επιστημονικά τεκμηριωμένων. Με την ολοκλήρωση της, το προτεινόμενο σύστημα ελαιοποίησης θα έχει ελεγχθεί ενδελεχώς (δείγματα από 2 ελαιοκομικές περιόδους) ως προς την απόκριση του συστήματος σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας ώστε να επαληθευτεί ότι πληροί τις κατάλληλες λειτουργικές απαιτήσεις.

πρωτοτυπία του Επιχειρησιακόy Σχέδιοy

            Η δημιουργία ένα καινοτόμου ελαιοτριβείου από την Agnus Vita, η διάθεση ποικίλων δειγμάτων ελαιοκάρπου από τη ΜΟΔΟΥΣΑ και η αξιοποίηση της αποκτηθείσας γνώσης και εμπειρίας από την τριετή έρευνα στο Β. Αιγαίο (<800 δείγματα ελαιολάδου) από το ΕΑΧ θα συμβάλλει στην παραγωγή ενός καινοτόμου προϊόντος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ποιότητας. Το ΕΑΧ θα εφαρμόσει πρωτόκολλα εργασίας και καινοτόμες αναλυτικές μεθόδους βασισμένες στο μεταβολικό χαρακτηρισμό με χρήση HRMS και άλλων τεχνικών για την τεκμηρίωση ποιότητάς του. Η ερευνητική δραστηριότητα του ΕΑΧ σχετικά με την αυθεντικότητα του ελαιολάδου έχει αποτυπωθεί σε >10 εργασίες

            Η δράση αυτή θα αναδείξει τη μοναδικότητα των ελαιολάδων της Λέσβου, μέσω του υψηλού βιοδραστικό περιεχόμενων των γηγενών ποικιλιών που τα καθιστά ικανά – μέσα από στοχευμένες δράσεις όπως η προτεινόμενη- να χρησιμοποιηθούν για συμπληρώματα διατροφής.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία View more
Cookies settings
Συνέχεια
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Suggested text: Our website address is: https://ytconsulting.gr/gera.

Comments

Suggested text: When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

Suggested text: If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

Suggested text: If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Suggested text: Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

Suggested text: If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

Suggested text: If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

Suggested text: If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where your data is sent

Suggested text: Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.
Save settings
Cookies settings